ВМА получи дарение от медицински маски от Китай
Секция: Здраве
03 Юли 2020 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМА получи дарение от медицински маски от Китай

/КРОСС/ Дарение от защитни медицински средства и материали за борба срещу Covid - 19 бе получено днес, 3 юли, във Военномедицинска академия (ВМА) от Министерството на националната отбрана на Китайската народна република. Заместник-началникът на ВМА - София полк. доц. Димо Димов и старши полковник Лю Вейдон, аташе по отбраната на Китай взеха участие в кратка церемония по предаване и приемане на дарението.
Дарението пристига в резултат от проведените през март разговори между министър-председателя на Република България и президента на Китайската народна република. То включва защитни и хирургически маски, медицински респиратори, предпазни медицински очила и щитове, медицински и медицински непромокаеми престилки, инфузионни помпи, машини за дезинфекция и др. Общата стойност възлиза на около 500 000 лева (2 млн. китайски юана).
Организацията по транспортирането от Пекин до София е осъществена от китайска страна със съдействието на Посолството на Китайската народна република в София и активното участие на офиса на аташето по отбраната, в координация с българското Министерство на отбраната.
Дарението се приема с благодарност от Министерството на отбраната на Република България и е знак за доброто сътрудничество между двете министерства.