Новият щам на коронавируса е шест пъти по-заразен от предишния
Секция: Здраве
03 Юли 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият щам на коронавируса е шест пъти по-заразен от предишния

/КРОСС/ Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване. Новият щам обаче не е по-тежък. Проучването е публикувано в научното списание „Cell", съобщава „Дойче веле".

Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса.

"Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване", каза най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк" в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса - D614G - има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.