Жан Кастекс е новият премиер на Франция
Секция: СВЯТ
03 Юли 2020 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жан Кастекс е новият премиер на Франция

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и му връчи мандат да състави правителство, след като сутринта премиерът Едуар Филип подаде оставка заедно с целия си кабинет.

Оставката на френското правителство бе приета от президента Еманюел Макрон, който е разговарял рано сутринта с Филип.

Очаква се до края на деня Кастекс ще поеме премиерския пост от предшественика си. Новият премиер, често в сянка за широката публика, се прочу с успешната си мисия за излизането на Франция от карантината за Covid-19.

Лице от по-социалното крило на републиканската десница, той е от приближените фигури на бившия президент Никола Саркози и е изпълнявал успешно важни държавни задачи във връзка с болничния сектор, спорта и подготовката на Олимпийските игри през 2024.

Завършил Висшето училище по администрация, Кастекс (55 г.) е едновременно технократ и добър познавач на проблемите на провинцията. През март бе избран с широка подкрепа за кмет на Прад.

Изборът на десния премиер предизвика критични реакции, особено сред левицата и зелените, които току-що отбелязаха важен пробив на местните избори.

Промяната беше очаквана и подготвяна, но изненада с бързината на действията.

Отменено е днешното заседание на Министерския съвет, както и това на Съвета за отбрана.

В последно време отношенията между Макрон и Едуар Филип бяха обтегнати, но според проучванията досегашният премиер, който беше преизбран и за кмет на Хавър, остава популярен сред французите.

Промяната на кабинета е извънредно деликатна задача за Макрон след санитарната криза и претърпяната загуба на президентската партия на току-що отминалите местни избори.

Екологията и социалната справедливост трябва да бъдат приоритет в по-нататъшната му политика на фона на сериозното социално напрежение във Франция.