Как да спечелите в категорията Faces на Huawei Next Image Awards 2020
Секция: Технологии
03 Юли 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Как да спечелите в категорията Faces на Huawei Next Image Awards 2020

/КРОСС/ Световният фотографски конкурс за снимки и видеа, заснети с Huawei смартфони, в който можете да участвате до 31 юли, е разделен в няколко категории, една от най-популярните сред които е Faces. Портретната фотография е особено интересна с връзката между хората пред и зад камерата, и предлага богати възможности за изразяване на емоции и идеи.
Тази година в негово паралелно издание Huawei си партнира с Националната художествена академия – българско жури ще избере три свои фаворита сред българските участници в глобалния конкурс, които ще получат съответно Huawei Matebook X Pro, Huawei P40 Pro и Huawei Watch GT 2.
За да ги провокира и вдъхнови, Huawei заедно с НХА организира и онлайн уъркшоп по портретна фотография, излъчван на живо от Ателие 1 на Националната художествена академия благодарение на професионалистите от Streamers.bg. Тези, които са го пропуснали, или искат да се насладят отново на творческата му атмосфера, могат да видят пълния запис тук. В него ръководителят на магистърската програма по фотография към НХА - гл. ас. д-р Иван Кюранов, един от членовете на българското жури, представи множество примери за иновативни техники и подходи при фотографския портрет в съвременното българско изкуство.
След това утвърденият художник, фотограф и преподавател в НХА – Росен Тошев, премина към по-практическата част. Той започна с някои технически тънкости на мобилната портретна фотография, на база на флагшипа Huawei P40 Pro и модела-актьор Севар Иванов, номиниран за награда за водеща мъжка роля в наградите Икар 2020, след което премина към предавана на живо фотосесия с P40 Pro на чаровната актриса Симона Халачева. Известна с ролята си в „Откраднат живот“ и множество театрални постановки, Симона е и дипломиран магистър в програма Фотография от НХА и сподели на живо част от усещанията си пред и зад камерата.

Ето и резюме на някои от практическите съвети на Росен Тошев:

  • Намерете най-подходящата светлина – тази, която най-добре разкрива характера на вашия модел. Избягвайте острото обедно слънце, като за снимките си използвайте сенчестите страни на сградите или пък приятната атмосфера на заобикалящата ви растителност.
  • Композирайте! Поиграйте си с поместването на вашия модел в кадъра като избягвате директното центриране. Открийте възможностите на третините – опцията на телефона, по-известна като „мрежа“. За ваше удобство тя разделя вашия екран на девет равни части.
  • Уловете състоянието на модела! Или провокирайте неговоте емоции – разсмейте го, а ако е нужно – ядосайте го. Това е малко рисковано, отдадените на фотографията трябва да са готови и за такива ситуации.
  • Организирайте цялото пространство в кадъра! Подберете подходящ фон, подходящ интериор или пейзаж. Използвайте аксесоари, ако имате възможност.
  • Забавлявайте се! Експериментирайте с всичко – светлина, емоция, композиция. Не се страхувайте да нарушите правилата и се отдайте на въображението си!


Конкурсът Huawei Next-Image Awards традиционно се радва на голям интерес от страна на българските участници. През 2019 архитектът и любител фотограф Димитър Караниколов спечели една от наградите в неговото глобално издание, а тази година той е един от членовете на българското жури. През 2020 година, глобалният конкурс предлага 3 Гран При награди по 10 000 долара и Huawei P40 Pro, както и множество други парични и предметни награди, а Huawei България се включва с допълнителни награди за най-добрите български участници и заедно с журито и партньорите от Националната художествена академия ви желае креативно лято, заснето в снимки и видеа, и показано на световната арт сцена.

Линк за участие в конкурса: https://gallery.consumer.huawei.com/2020/index.html
Линк към записа на уъркшопа: https://www.facebook.com/watch/live/?v=292472658786244&ref=watch_permalink

На снимката: Симона Халачева, снимана от Росен Тошев с Huawei P40Pro