Българите, пристигащи във Великобритания, подлежат на 14-дневна карантина
Секция: СВЯТ
04 Юли 2020 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Българите, пристигащи във Великобритания, подлежат на 14-дневна карантина

/КРОСС/ Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това означава, че българските граждани, които пристигат в Обединеното кралство, подлежат на 14-дневна карантина.

Посолството ни в Лондон е отправило нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли.

Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България. Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

"Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая", подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от COVID-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято", пише също в нотата.