Внимание! Внимание! Говори флагманът!
Секция: Анализи
04 Юли 2020 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внимание! Внимание! Говори флагманът!

Тайната на премиерската реч е в достъпността й - тя е еднакво разбираема от Брегово до Сунгурларе

/КРОСС/ Жалко е, че никой вече не слуша Бойко Борисов. За 10 години всички научиха как говори министър-председателят и хич не се връзват да го слушат внимателно и задълбочено. Знаят, че ще каже дежурните пет приказки за магистралите и метрото, за тунела и моста ("хората ще се чудят как преди са се движили по стария път, който е като козя пътека"); ще напомни как той е направил това, което комунистите не направили за 45 г., щото крадат; ще намери 2-3 лоши думи за президента Румен Радев; а за десерт ще спомене някоя нечута похвала от фактор в "либе ЦеДеУ Дойчланд" и ще се закълне в името на Господ и т.н...

Бойко е предсказуем отвсякъде, може би затова нямаше никакво съмнение дали аудиозаписите, които изтекоха в средата на месеца са автентични или не - на тях се чува абсолютно автентична премиерска лексика.

Жалко е, че никой вече не слуша внимателно Борисов, защото

речта му е достойна за изучаване в СУ.

И във ФСФ, и в юридическия, и в историческия, разбира се - защото Борисов успява ясно, наситено и категорично да обобщи епохата, да направи детайлен политиченски разрез на времето и тем подобни тинтири минтири.

Както и самият Борисов, неговата реч се развива - завива, пропада и се издига, тя не е равна, кафанска, както се опитват да внушат опонентите му - понякога тя е напевна и лекокрила, но миг по-късно изчезва като като загубен турист в гората. Константа в премиерската реч е достъпността й, тя еднакво разбираема и от Брегово до Сунгурларе. На две ракии тя звучи все така достоверно, както и на академичен съвет.

Детайлният анализ на премиерската реч обаче показва един друг, многопластов Борисов, който малцина са забелязали. Един човек, който

не разчита на скромността, а се самопохвалва без свян: 

“Аз съм безукорно честен човек”. Един фин човек, който е мачкан безмилостно от политическите опоненти, невинна жертва в битките на елитите. “Целта е да ни смачкат психически, а после ще ни посегнат и физически“, разкрива той и добавя недвусмислено: ”Сега искат да ме вкарат в калта“. Разбира се, тази заплахи водят до трудни рещения, до кардинални промени: ”Ще си направя много изводи сега. И как ще спя....От днес ще спя с пистолет”.

Борисов е, безспорно, блестящ политически стратег, с трезва самопреценка за своята водеща роля в съвременна България. Когато злите сили го обкръжават, той: 1. Знае кои са те - “това са президентът, БСП, Цветанов, Манолова, Слави Трифонов, и всички ДСБ-та по земните кълбета, готови да се прегърнат с всеки само не и с ГЕРБ“ и 2. абсолютно е наясно какво искат да постигнат Те - ”Целта им е да се убие флагманът и да се разпилее ГЕРБ през Цветанов, втори, трети и т.н.“

Без да има претенции да е Айзък Азимов, а само обикновен велик световен лидер, Борисов чертае детайлни вселени, алтернативни светове, в които враговете на ГЕРБ “подреждат, монтират, правят, струват, има цели звукозаписни студиа създадени”. Всичко точно "по ученика на КГБ". Тъй като малцина са разбрали, да повторим - на практика, лошите герои “правят, струват, подреждат, прикачват на един, втори телефон“. 

Думите на Борисов не са куршуми, изстреляни напосоки, те са огнени слова, азбучни истини в аналите на политика. В тях

лесно може да се открие образът на архизлодея. Той е Румен Радев.

Не Сульо и Пульо, а “президентът се готви да ни прави лоши неща”, отсича категорично Борисов.

Но тъй и като злодеите не са застинали образи, те също се развиват, така и Борисов е наясно, че на сцената се е качил нов отрицателен герой. И той го назовава все така ясно и кагерично - Цветан Цветанов. Разбира се, има финна семиотична разлика, когато става дума за отношението на литературния герой към главните отрицателни персонажи. Радев е изначално зло, което има и един плюс - може да лети. Цветанов не е просто зло, то е нашето зло. Той е Луцифер, падналият ангел, който “Толкова години е бил до мен, аз лоша дума не съм казал, а и не искам вие да казвате”.  Защото “до вчера заедно викахме “Победа и напред”. Въпреки че е кристално наясно с лошите помисли, които Цветанов има към Него и другите: “Той се срамува от нас“, Борисов е категоричен: “Пожелавам му успех на политическия проект”. Нещо повече, Бойко подсилва думите си със светото слово: “В Библията е казано – обичай врага си, не го мрази, той сам ще се изяде в злобата си.“

Само невежите хора, които не познават натюрела на нашия премиер, биха разтълкували тези думи като страх, тревога, търсене на компромис и прочие щуротии. Истината е другаде, тя е в следните притчи Борисови, които не само разкриват детайлното познание на българския фолклор и душевност, но и са краткосрочна прогноза за политическите процеси в страната: "Не сте ли чули приказката “Волът рие, на гърба му пада”, или “Който нож вади, от нож умира” – всички знаете тези приказки. “Което куче ме е залаяло, все е побесняло”. 

Умението му да бъде кристално ясен, сбит и иновативен личи прекрасно от следното изречение, в което може да видите дълбок политически анализ и ексклузивна новина, преплетени в пъстра душевност: “Явно на избори не могат да ни бият, затова вече ще съм нащрек. Президентът Радев мина границите и си позволява да вдига дрон и да ме снима”.

До болка откровен,

Борисов се придържа към истината, дори когато не му отърва.

Въпреки мощта на целия парламентарен, правителствен и прокурарски елит, Борисов, например, не се хвърли в бясно отричане на снимковия копромат, а директно заяви: "Не мога да знам снимките дали са истински". Той се отхвърли подозрението, че разни хора се мотаят из правителствената резиденция, а достойно отговори: “Аз съм свободен човек, имам нормален живот”. И не скри, а директно призна, че партийната политика се движи от правителствената резиденция. 

Борисов разбива стереотипа за потайния балкански политик, който крие страшни тайни. При него всичко е открито, всичко е показ - той не крие кой министър се жени, кой е направил трето бебе, на кой политик баща му е починал и коя депутатка е от Кърджали. 

Борисов е отворена книга, в която всеки може да прочете всичко, стига да знае да кода. Той е енциклопедия /да не казвам голяма дума/, но поне като "Малая Советская энциклопедия" е. Отваряш на страница здравеопазване и четеш: “Вчера СЗО каза, че вирусът става по-смъртоносен и идва втора вълна“ и ”Коронавирусът е нещо, с което се шегуваме, но вътрешно всички ни е страх. Надяваме се, че го няма, а той е тук“. Отваряш на страница икономика и виждаш: “Без германската икономика да стартира, ние няма за кого да работим”, “Мазнинката изтънява безвъзвратно”, “Безплатни неща няма, и ние се движим по ръба”.

Но, безспорно, най-ценни са страниците на политика Борисов. 

Това не са мисли, това са учебници. 

"Аз имам работа, която върша и не е правена, няма и много години след това да се прави. А тези, които нямат работа, от сутрин до вечер ходят някъде да си намерят място да ме коментират".

"В момента целият свят работи на проба-грешка. Никой не знае кое е правилното".

Кое не е вярно?!

Автор Петьо Цеков, в-к Сега