Извънредно положение в Белград заради COVID-19
Секция: СВЯТ
04 Юли 2020 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извънредно положение в Белград заради COVID-19

/КРОСС/ Сръбските власти обявиха извънредно положение в столицата Белград и върнаха част от ограничителните мерки след скок на заразените с коронавирус в града.

Задължително е носенето на маски на закрито и в градския транспорт, намалява се работното време на барове и ресторанти. Събиранията на хора се ограничават до 100 души на закрито и 500 на открито. Извънредно положение беше обявено и в няколко общини в централна и западна Сърбия, където ръстът на заразените създаде риск за функционирането на здравната система.

Разпространението на вируса в страната нарасна през май, когато правителството вдигна ограниченията на национално равнище. За разпространението на патогена са допринесли футболни мачове с хиляди зрители, религиозни празненства и проведените наскоро парламентарни избори. Положителни проби дадоха редица представители на властта, присъствали на мероприятия за изборната победа на управляващата Прогресивна партия на президента Вучич. До момента заразените в Сърбия са общо над 15 хиляди, а починалите - около 290.