Осветиха нов храм "Свети Петър и Павел" в с. Владо Тричков
Секция: Православие
05 Юли 2020 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осветиха нов храм "Свети Петър и Павел" в с. Владо Тричков

/КРОСС/ На 4 юли бе осветен новопостроеният храм в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел в кв. Клисура на с. Владо Тричков, Община Своге.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пълният чин по освещаването възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Росен Андонов, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Богослужебните песнопения бяха тържествено изпълнени от клиросните певци от хор „Св. Наум Охридски" с ръководител д-р Андрей Касабов.

На знаменателното събитие присъстваха представители на Община Своге, дарители и спомоществуватели на храма, както и множество християни от селото и областта.

След освещаването бе извършено и пострижение на Божия раб Йоан за четец, певец и свещоносец на Българската православна църква.

В своето тържествено слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците, ктитори и спомоществуватели на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и ги поздрави за трудовете и новата духовна придобивка. Припомняйки моменти от служението и заветите на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, викарият на Софийския митрополит призова християните „да се радваме и да благодарим на Бога за великите му благодаяния и получили този дар на вярата, на добродетелния живот, на единението с Бога да възпитаваме сами себе си и да се утвърждаваме в него; да предаваме на идните поколения светата Христова православна вяра, за да могат и те да спасяват душите си и да преуспяват в добродетелния живот".

Протойерей Росен Андонов благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за извършеното пълно освещаване на новопостроения храм, а владиката му отговори: „Благолепието на един храм са чистите души и сърца на пребиваващите в него - на свещениците и на благочестивия народ. Нека храмът бъде изпълнен с вашето духовно величие и чистота."