Фенсайтове на Хари Потър оттеглиха подкрепата си за Джоан Роулинг
Секция: КУЛТУРА
05 Юли 2020 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фенсайтове на Хари Потър оттеглиха подкрепата си за Джоан Роулинг

/КРОСС/ Два от най-големите фенсайтове на Хари Потър се дистанцираха от авторката Джоан Роулинг заради отношението към транссексуалността, съобщава БТА, цитирайки "Ройтерс".Уебсайтовете "The Leaky Cauldron" и " Mugglenet" обявиха, че занапред няма да публикуват линкове към личния сайт на британската писателка, няма да използват нейни фотографии или да пишат за нейни постижения с изключение на свързаните с Магьосническия свят, създаден от творбите й.

В съвместно изявление двата сайта изтъкват, че възгледите на Роулинг за "маргинализираните хора не съответстват на посланията за приемане и овластяване, което откриваме в книгите й и които са вдъхновяващи за общността на Хари Потър".
Миналия месец писателката написа обширно есе за собствените си проучвания и убеждения по транссексуални теми, включващо и примери, в които според нея част от исканията на транссексуалните са заплаха за жените.

В изявлението на фенсайтовете се изтъква, че те не одобряват лошото отношение по повод изразяването на личното мнение на Роулинг, но отхвърлят нейните възгледи.