Най-малко 40 са жертвите на наводненията в Япония
Секция: СВЯТ
06 Юли 2020 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 40 са жертвите на наводненията в Япония

/КРОСС/ Най-малко 40 души са загинали на югозападния остров Кюшу в резултат на обилните валежи, които предизвикаха преливания на реки и свлачища, съобщи информационният канал NHK.

Официално е потвърдена смъртта на 24 души, други 16 са в клинична смърт, 12 души са изчезнали и издирването им продължава. 14 от жертвите са обитатели на дом за възрастни хора в префектура Кумамото, който се оказа наводнен.

Префектурата Кумамото е пострадала най-много от лошото време. Там наводненията са регистрирани на площ от около 1000 хектара. В момента около 1,5 хиляди души са настанени в центрове за евакуация. Бурите и свлачищата доведоха до прекъсване на електропроводи, поради което 4 700 домакинства са без електричество.

Според Японската метеорологична служба силните дъждове ще продължат да в Кюшу и днес. Междувременно основният циклон се премести на изток към района на остров Шикоку, където също се очакват проливни валежи.

Премиерът на Япония изпрати в района на бедствието около 10 000 военнослужещи в помощ на местните спасителни служби. Ръководителят на японското правителство подчерта, че всички центрове за евакуация, в които местните жители ще бъдат временно настанени, ще бъдат оборудвани в съответствие с всички необходими предпазни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в страната.