Новият френски премиер ще представи днес кабинета
Секция: СВЯТ
06 Юли 2020 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият френски премиер ще представи днес кабинета

/КРОСС/ От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на икономиката да се справи с най-тежката криза в страната след Втората световна война.

Кастекс – висш бюрократ и провинциален кмет, почти напълно непознат за французите преди назначаването му в петък, ще се стреми да напредне бързо и решително, за да убеди скептиците, че е правилният избор за поста.

55-годишният нов премиер е назначен от Макрон на мястото на Едуар Филип, след като президентът търси нов старт на последните две години от мандата си преди президентските избори през 2022 година.

Икономиката на Франция е потънала в историческа рецесия след коронавирусната криза, докато партията на Макрон се опитва да се измъкне от загубата на местните избори в края на миналия месец.

Макрон написа в Tуитър, че е необходим „нов път“, като посочи приоритетите на новото правителство: „съживяване на икономиката, продължаване на промените в системата на нашата социална защита и околната среда, възстановяване на справедлив републикански ред и защита на европейския суверенитет“.

Анализатори твърдят, че като назначава фигура с по-ниска популярност от тази на Филип – чиято популярност надхвърля тази на Макрон, президентът цели да хване здраво юздите на властта и да укрепи позициите на управлението си преди 2022 година.