Франсоа Вилроа: Пандемията трайно промени европейската икономическа политика
Секция: Интервюта
06 Юли 2020 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франсоа Вилроа: Пандемията трайно промени европейската икономическа политика Пандемията убеди ЕС да отклони фокуса си върху намаляването на дълга

/КРОСС/ Пандемията от коронавирус трайно промени европейската икономическа политика, като блокира по-обширен набор от парични инструменти и подтикна към създаване на мощен съвместен фискален план, каза Франсоа Вилроа дьо Гало, един от законодателите в Европейската централна банка, предаде Bloomberg.  

Вилроа заяви, че извънредните мерки на ЕЦБ, въведени вследствие на глобалния финансов крах и кризата със суверенния дълг в еврозоната - отрицателни лихвени проценти, количествено облекчение и дългосрочни банкови заеми - трябва да продължат.  

„Първият урок е, че това, което представихме като временни мерки, ще бъде дълготрайно“, заяви гуверньорът на Френската централна банка в неделя. „Неконвенционалното става квазиконвенционално и това ни помага в настоящата криза“, коментира още той.  

Пандемията убеди ЕС да отклони фокуса си върху намаляването на дълга и подтикна държави като Германия да преодолеят съпротивата си срещу разширен общ бюджет, финансиран от съвместно издаден дълг. 

Програмата за възстановяване на ЕС предстои да бъде подписана. Лидерите ще се съберат в Брюксел на 17-18 юли, за да изяснят подробностите, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще разкрие компромисно предложение тази седмица в опит да се преодолеят разделенията.  

Мишел каза в неделя, че пакетът за възстановяване и съпътстващите мерки за изглаждане на неравенството в Европа са необходими, за да може регионът да излезе от пандемичната криза. 

„Германия стана кейнсианска“, каза Вилроа, като я контрастира с Франция. 

„Имаме възможност да излезем от дисонансната макроикономическа конфронтация, в която бяхме поне 10 години в Европа - между споделената и националната фискална политика. Възможността, която имаме, е споделената европейска фискална политика”, заяви Вилроа.