"Забранени" туристи използват България като входна врата в Гърция
Секция: Туризъм
06 Юли 2020 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Забранени" туристи използват България като входна врата в Гърция Заобикалят ограниченията, наложени за страни с висок риск от заразяване с коронавирус

/КРОСС/ "Забранени" туристи "влизат през прозореца", пише солунският вестник "Македония". Изданието съобщава, че чужденци, както и гърци, които идват от страни извън "белия списък" на държавите, от които Гърция приема посетители, заобикалят преките маршрути и ограниченията, наложени за пътуванията от страни с висок риск от заразяване с коронавирус.

Тези пътници пристигат в страната през междинни дестинации. Най-честият маршрут е от Великобритания с пряк полет до България и след това с автомобил до Солун. Други обаче предпочитат прекачвания в Германия, Швейцария и Австрия. Подобни маршрути следват и посетители от САЩ и Швеция, предимно гърци, които използват различни обиколни трасета, за да посетят родината си.

"Вярват на Гърция, но не идват", пише ежедневникът "Катимерини" и цитира социологическо проучване, проведено на големите пазари за гръцкия туризъм. Според проучването чуждестранните туристи смятат Гърция за относително безопасна дестинация, но не планират да пътуват преди есента - както за да не се заразят, така и за да избегнат суматохата по летищата и хотелите.

Само 25 процента от запитаните заявяват, че планират пътуване преди септември, показва проучването, което ще бъде представено пред Световната организация по туризъм. Близо 33 процента планират пътуване в периода от октомври до края на годината.

 

Проучването е проведено сред 3000 души, които са били планирали пътуване в чужбина за тази година. Пазарите, на които е направена анкетата, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия.