Българските момичета сред победителите на международния онлайн конкурс за рисунка
Секция: КУЛТУРА
06 Юли 2020 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските момичета сред победителите на международния онлайн конкурс за рисунка

/КРОСС/ Приключи международен онлайн конкурс за рисунка „Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят“, организиран от Международния фонд за тюркска култура и наследство.

Рисунките, които бяха разделени в 12 категории: „Нашето наследство“, „Деде Коркут“, „Традиции“, „Нека защитим нашия свят“, „Музика“, „Новруз“, „Семазенц“, „Национална кухня“, „Килими“ , „Жените от тюркския свят“, „Игрите“, „Тюркският съюз“ са оценени през онлайн гласуване и също така избрани от международното жури.

Журито определи победителите на 1-во, 2- ро, 3-то място във възрастови групи 6-9, 10-13, 14-16, както и победителите в номинациите "Мир", "Единство", "Знание", "Приятелство" и наградата Гран При.

Общо в конкурса взеха участие около 700 произведения на изкуството на деца, участващи от страни-членки и наблюдатели на фонда: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Узбекистан, Унгария, както и от Туркменистан, България и Украйна. Сред победителите в конкурса в различни номинации има три български момичета: Даяна Гаинова (10 г.), Михаела Мичова (9 г.) и Преслава Пламенова (11 г.).

Фондът планира да издаде илюстрирана книга с всички рисунки и приложени към тях текстове с описание, в които ще бъде още по-ясно показано колко богат е тюркският свят: неговите традиции, култура и наследство.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с грамоти и награди на Международния фонд за тюркска култура и наследство след приключване на специалния карантинен режим във връзка с пандемията COVID-19.

Резултатите от конкурса са достъпни на https://itchf.org/gallery/ в специално създадена галерия.

Искаме да ви запознаем със словото на президента на фонда по повод този конкурс.

Скъпи приятели!

Днес Международният фонд за тюркска култура и наследство обявава откриването на специално създадена онлайн галерия с рисунки, изпратени от нашите малки приятели за участик в конкурса „Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят“.

Идеята за този проект възникна, когато светът ни внезапно се изправи пред сериозна и опасна ситуация, застрашаваща най-важното - човешкия живот. И целта на конкурса е да покаже, че дори и в това трудно време културата и изкуството, придобиването на знания са един от най-важните фактори, които определят живота ни.

Много се радвам, че въпреки обстоятелствата, нашите деца успяха правилно да организират своето неочаквано свободно време и да изпратят своите творби, отразяващи многостранността на тюркското наследство.

Над 600 деца от страни членки и наблюдатели на Фондацията: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Узбекистан, Унгария, както и от Туркменистан, България и Украйна се отзоваха на обявения конкурс. В ярките си цветни рисунки те успяха да покажат огромен спектър от тюркската култура.

Творбите разкриват богатия духовен свят на тюркските народи за нас: ритуали и церемонии, обичаи и традиции, игри и музика. Рисунките също отразяват образа на фрагменти от древните тюркски епоси, безсмъртни герои от фолклорното наследство.

В същото време е приятно, че децата осъзнаха важността на приятелските и братски отношения между нашите страни и се опитаха да изразят това в своите творби.

Този проект демонстрира големия творчески потенциал на нашите деца и се надявам, че всяко дете, участващо в проекта, ще може напълно да го реализира в бъдеще и ще заеме заслуженото си място в обществото.

Скъпи деца, нека наистина да защитим света си: с нашето старание, грамотност, внимателно отношение към нашите корени, история, култура и наследство!

Пред вас е дълъг интересен живот. Желая на всички успех и добро здраве!

С най-добри пожелания,

Гюнай Ефендиева

Президент на Международния фонд за тюркска култура и наследство