Учени: Прасетата имат имунитет срещу Sars-CoV-2
Секция: Наука
07 Юли 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Прасетата имат имунитет срещу Sars-CoV-2

/КРОСС/ След появата на огнища от коронавирус в месопреработвателното предприятие „Тьонис“ броят на новозаразените в района на Гютерсло през последните дни намаля значително. В социалните медии веднага се появи удобно обяснение за този факт: свинете са ваксинирани срещу коронавирус и следователно не могат да предадат новия вид вирус на хората. Според новопоявилите се слухове, прасетата са ваксинирани срещу коронавирус.

Дори и да имаше такава ваксина, тя не би била необходима, защото свинете са резистентни на новия коронавирус Sars-CoV-2, пише „Тагесшау“.

Учени са изследвали още преди месеци дали селскостопански животни като кокошки, пуйки и прасета могат да се заразят с коронавирус.

Те стигнаха до извода, че прилепите и поровете са податливи на заразяване с вируса Sars-CoV-2, а прасетата и кокошките не. В обезопасени лаборатории са заразявани прасета, които по-късно са били преместени при други, които са без вируса, така наречените контактни животни. Изпитанията са проведени от три различни институции, но резултатът е бил еднакъв и при трите: нито едно прасе не се е заразило.

Очевидно свинете не са чувствителни към тази зараза, гласи категоричното заключение.

Това означава, че прасетата не могат да разпространяват вируса и не представляват потенциален риск за хората. Това се отнася и до пернатите като кокошки, патици или пуйки. Все още няма категорични резултати за говедата и млекодайните животни.