Росен Желязков: Товарните железопътни превози доказаха своята важна роля по време на пандемията
Секция: Автомобили
07 Юли 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Товарните железопътни превози доказаха своята важна роля по време на пандемията

/КРОСС/ "Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния превоз.

„По време на пандемията товарните железопътни превози не спряха дейността си и доказаха своята важна роля в логистичната верига не само в България, но и в цяла Европа. Секторът е от стратегическо значение и в контекста на „Зелената сделка“, тъй като железопътният транспорт е доказано екологосъобразен и енергийноефективен. В бъдеще се отварят изключителни перспективи, затова трябва да се търсят възможности за тяхното разгръщане“, каза Росен Желязков. В тази връзка беше обсъдено и развитието на интермодалните терминали на територията на страната.

Министър Желязков посочи, че железницата предоставя атрактивни възможности за транспорт на товари, като беше категоричен, че ще гарантира равното третиране на превозвачите в сектора.

В рамките на разговора представителите на бранша представиха пред министъра предложенията си за развитието на превоза на товари по железопътната мрежа и изразиха готовност да съдействат при изработването на конкретни мерки и политики.