Радев: Италия е важен икономически партньор и ключов инвеститор
Секция: ПОЛИТИКА
07 Юли 2020 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Италия е важен икономически партньор и ключов инвеститор

/КРОСС/ „За нас Италия е изключително важен икономически партньор и ключов инвеститор, с потенциал за развитието на отношенията и в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор“, заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи ди Майо.

„Вашата визита е важно доказателство, че между нашите две страни съществуват здрави връзки, защото тя се осъществява в момент на изпитание, както за Италия, така и за България. За нас Италия е приятелска страна, с която ни свързват исторически, културни и икономически връзки, отлични двустранни отношения и конструктивно партньорство“, заяви държавният глава в началото на разговорите между двамата.

Според Радев и двете страни винаги са демонстрирали своята воля за разширяване на сътрудничеството в областта на образованието, науката, културата и туризма. „Голяма благодарност за подкрепата за нашето членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Шенген и Еврозоната“, обърна се президентът към Луиджи ди Майо.

„Италия бе сред първите страни, които въведе драстични мерки за ограничаване на следите от коронавируса. Всички следяхме как италианският народ и институции бях изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата“, даде за пример Радев.

От своя страна италианският външен министър също потвърди прекрасните двустранните отношения и подчерта, че COVID-кризата е дава възможност на държавата му да прецени „кои са нейните приятели“, а България безспорно е сред тях.

Той припомни, че двете държави скоро са отпразнували 140-годишнинат от началото на своите дипломатически отношения и пожела те да бъдат затвърдени още повече.

„Италия абсолютно поддържа кандидатурата за Шенген. На европейски форуми, независимо на какво ниво са, България и Италия са в единна позиция по много проблеми, които засягат и Европа, и в частност нашите две страни“, каза още италианският външен министър.