Слънчево през следващите 10 дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2020 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слънчево през следващите 10 дни

/КРОСС/ Предстои подобрение на времето след доста хладното време вчера и след проливния дъжд в понеделник вечер и щетите в София. Температурите ще се повишат, времето ще бъде предимно слънчево през следващите 10 дни, хубаво ще бъде и по морето. Това прогнозира в сутрешния блок на БНТ дежурният синоптик на НИМХ Мартин Славчев.

Успокоиха се нещата предвид характера на явлението, то е доста интензивно. Имаше бури през нощта и в Източните райони от страната, но вече валежите в цялата страна са спрели. Все още има вятър, но и той е в процес на отслабване, заяви синоптикът.

Тази вечер поривите на вятъра са били 24 м/с в Пазарджик и в Сливен, а в планинските райони 20 - 22 м/с със средна скорост на вятъра около 15 м/с, което е доста опасно при доста лабилна инфраструктура.

Славчев обясни, че процесът, който се е развил в понеделник вечерта, се характеризира с по-специфичната атмосферна циркулация над страната, при която се развива предпоставка за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност.

Страната ни е под влияние на циклон, югозападно от България. На север се изгражда баричен гребен, който е предпоставка за вятъра, обясни синоптикът.

По думите му в по-застроените квартали на София имаме т. нар. "остров на топлина", който допълнително усилва ефекта на облачността. Не е за първи път в едни части на столицата да вали "за сметка" на други, отбеляза Славчев.

Спрямо синоптичните измервания в станцията е "Младост" количеството на валежите не е толкова голямо, но в кв. "Света Троица" и "Манастирски ливади" валежите са били доста интензивни.