Недостиг на медици в Инфекциозната болница в Пловдив
Секция: Здраве
08 Юли 2020 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Недостиг на медици в Инфекциозната болница в Пловдив

/КРОСС/ След Велико Търново, вече са установени и първите случаи на заразени с коронавирус абитуриенти в Пловдив. На този етап четирима зрелостници са дали положителни проби за COVID-19.

Абитуриентите са от различни училища и са празнували в различни заведения. Общото между тях е, че са посетили в нощта на бала една и съща дискотека, където се предполага, че са се заразили. Петима заразени има и сред персонала на дискотеката. Тя е затворена за 14 дни.

В същото време лекарите от инфекциозната болница в града обявиха, че медицинският персонал не достига.

Имаме 55 болни с доказана инфекция и още 10, които са съмнителни и очакваме резултата им до обяд. Тази либерализация на мерките доведе до бързо нарастване на заболеваемостта и на нарастване на броя на хоспитализираните. Той дори надвишава броя на болните, който сме обявили, че можем да приемем. Имаме нужда от активно участие на останалите болнични заведения в града в лечението на COVID-19, заяви началникът на „Инфекциозна болница" проф. Мариана Стойчева. Тя обясни, че етаж в болницата е отделена само за пациенти с нужда от лечение с дихателна реанимация. В болницата се приемат само пациенти със средно-тежко и тежко състояние. Според проф. Стойчева резултатът от баловете е доста обезпокояващ. Тя призова гражданите да не се събират на подобни събития, включващи много хора.

Това, което не ни достига, е персонал. Работим с максимални натоварвания вече 5 месеца. Сестрите са най-дефицитната част от медицинския персонал. Тези, които останаха, са на края на отчаянието. Те са освен физически, и психически изчерпани. Сега е времето доброволците да се върнат, призова тя.