Сцената на Русенската опера е спасена, но елинсталацията - напълно унищожена
Секция: КУЛТУРА
08 Юли 2020 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сцената на Русенската опера е спасена, но елинсталацията - напълно унищожена

/КРОСС/ Въпреки щетите и огромния пожар, които вилня на покрива на Операта в Русе - сцената и цялата сценична техника е спасена, с изключение на електрическата инсталация.

За щастие салонът, другите помещения, костюмите на актьорите, а и декорите са невредими, а заслугата за това е изцяло на бързата реакция на русенските пожарникари, които в продължение на 4 часа се мъчиха да овладеят лумналите пламъци.

След като в Пожарната получили сигнала за огъня, огнеборците взели оперативния план на сградата, но в крайна сметка трудно стигнали подпокривното пространство, защото стълбището се оказало тясно. Затова се наложило чрез стълба, отвън да гасят.

Многократно се качвали до покрива, за да овладеят огъня и да спасят операта от по-големи щети. Затрудненията им обаче дошли от гипсокартона на покрива, защото униформените не могли да пръскат директно запалените греди, преди да той да бъде отстранен.

Пожарникарите разказаха в Сутрешния блок на БНТ, че през цялата нощ около сградата са дежурили техни колеги, защото на места е имало тлеещи огнища. С термовизионна камера обикаляли вътрешността и търсили евентуално задимяване.

Очаква се ремонтът на Операта да започне през септември, а дотогава от културната институция обещават да имат представления, търсят обаче алтернативни места, където те да бъдат показани на публиката в крайдунавския град.