Експерт: Пазарът на имоти е в застой
Секция: ИКОНОМИКА
08 Юли 2020 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Пазарът на имоти е в застой

/КРОСС/ Да купуваме, да продаваме или да изчакаме, ако става въпрос за жилище сега? "Още от деня" потърси отговор от строителния предприемач и експерт в недвижимите имоти Иван Горанов.
Според него мнозина сега се надяват направят изгодна сделка, т. нар. "COVID сделка", но това едва ли е възможно.

Обикновено юни, юли, август са месеци, в които секторът на продажбите на недвижими имоти е в по-нисък период. Сега е време за ваканции, хората са настроени за почивка. Обикновено, когато се върнат от почивка, в септември, октомври започват да мислят за инвестиции.

Експертът смята, че е рано да се прави комплексен анализ за резултатите от кризата върху пазара на недвижимости. Моментът за такава оценка вероятно ще бъде в началото на есента, а дори и след зимата, тъй като тепърва ще усещаме икономическите последици от кризата.

По отношение на цените Горанов намира за нужно пазарът в България да се сегментира, тъй като има различен тип предложения - стойностни имоти, но и такива, които са надценени.

В един възходящ тренд на пазара, когато всичко се продава на зелено, някои инвеститори спекулират. Сега, в кризата такива спекуланти ще бъдат редуцирани, а това е добре за крайния клиент, поясни експертът.