БНТ със специална програма по случай 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов
Секция: КУЛТУРА
08 Юли 2020 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ със специална програма по случай 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов

/КРОСС/ Предаването „Лято с БНТ" ще отбележи рождението на Иван Вазов на 9 юли със специално празнично издание. В студиото ще гостуват проф. Валери Стефанов и проф. Милена Кирова - редактор и съставител на сборника „Софийски разкази", в който са включени трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Подредени хронологично, те представят истинска хроника на събитията в българската столица от края на XIX до началото на XX век.
Директорът на Народния театър "Иван Вазов", Мариус Донкин и актрисата и режисьор Бойка Велкова, ще представят спектакъла „О ти, която и да си...", лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов от Мирела Иванова, както и изложбата пред Народния театър, посветена на поета, която е част от традиционните чествания на Столична община по повод рождението на Вазов.
Ще има и преки включвания от Русе, градът, в който поетът е срещнал съпругата си - Атина Болярска и от град Пловдив, от където зрителите ще могат да проследят тържественото шествие и церемонията пред библиотека „Иван Вазов".
„Лято с БНТ" ще покаже и книгата "Иван Вазов и неговите близки" с автор Вера Вазова - дъщеря на генерал Георги Вазов и племенница на народния поет, песни по текстове на Вазов, произведението „Великата рилска пустиня" и библиотека, събрала творчеството на поета в 300 годишна топола в родния град на Иван Вазов - Сопот.
Режисьорът Борис Радев ще представи своя документалния филм „Театър по време на пандемия, който БНТ ще излъчи в 22.30 същия ден. Филмът е заснет по поръчка на Народния театър и е завършек на общата кампания с БНТ „Препрочитаме Вазов", която продължи близо пет месеца. Сценарист е журналистката Аделина Радева, а оператор - Румен Ганев. С помощта на документални кадри и исторически възстановки, филмът разказва за връзката на народния поет с народния театър, в който и до днес му се пази място на всяка постановка. Същевременно, режисьорът търси паралел между епидемията от Испанския грип в началото на 20 век, преживяна от Вазов и сътресенията в съвременния ни живот, предизвикани от разпространението на вируса Covid-19. Така, филмът ги предава фактите от историята, като артефакт на вярата в триумфа на духа над бедствията и страха.

Бъдете с празничния ефир на „Лято с БНТ" на 9 юли 2020 година.