Българско изобретение: Робот за дезинфекция срещу Covid-19
Секция: Наука
08 Юли 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българско изобретение: Робот за дезинфекция срещу Covid-19

/КРОСС/ Подобно на своите колеги по света, и българските учени търсят различни решения, както за преодоляване на пандемията от Covid-19, така и за облекчаване на живота с нея. Едно скорошно наше изобретение има възможност да подпомогне съществено всекидневието на медиците на първа линия, осигурявайки им здравословна и чиста работна среда.

Когато избухва епидемията, учените от Института по роботика към БАН си поставят въпроса, как чрез научното знание да се окажат полезни. И им хрумва идеята да превърнат самозадвижваща се прахосмукачка в робот за дезинфекция чрез UV лъчи. Изобретението може да се използва за автоматично обеззаразяване на болнични помещения, включително и на отделения с коронавирус, а също на детски градини, училища, домове.
Ние надграждахме върху една прахосмукачка робот, тъй като трябваше да реагираме бързо в тази ситуация, разказва асистент Мартин Ралчев от Института по роботика при БАН:

"Така с познати технологични средства осъществихме нещо ново и полезно. Разглобихме прахосмукачката робот, променихме логиката и скоростта на задвижването й и добавихме сензор за сканиране и ултравиолетово лъчение. Разбира се, пред робота има някои ограничения, например не може да слиза по стълби. Но той успешно обеззаразява помещенията в ковид отделенията и може да минава под леглата на болните и по коридорите на болниците без никакъв проблем".

Съоръжението съдържа елементи на изкуствен интелект, а чрез ключовия си компонент - излъчвател на твърдо ултравиолетово лъчение, успешно неутрализира многорезистентни и супербактерии, гъбички, спори и вируси. UV лъчите се насочват единствено към подовете на помещението, тъй като 80% от заразата с коронавирус се локализира в тях.

"Роботът обеззаразява, без да използва течни химикали и дезинфектанти, които са доста скъпи на пазара, обяснява Мартин Ралчев. Освен това не замърсява околната среда и щади хората с астма, с алергии, включително домашните любимци. Не се налага да се използват предпазни очила и да се напускат помещенията в процеса на UV обработката, тъй като се облъчват само повърхностите".

Изобретението няма да замени напълно доброволците в болниците, които дезинфектират коридорите и другите помещения чрез пръскачки, но ще облекчи работата им. В момента роботът може да се движи четири часа без прекъсване и да обработва до 400 кв. м. площ. Предстои усъвършенстването му с нови функции - например, да пренася лекарства в инфекциозните отделения, за да няма пряк контакт между медицинския персонал и заразения пациент.

Роботът вече е регистриран в Патентното ведомство и в момента се търси кой да го произведе.

"Надяваме се да намерим производител с подходящ цех или завод, тъй като БАН не е в състояние да възпроизведе този робот. Ние можем само да покажем метода, по който сме изградили този прототип. Оттук нататък някой производител трябва да предяви желание, а ние ще му предоставим документацията напълно безвъзмездно. Готови сме да помогнем и в производствена среда, да отидем на място, стига да има желание роботът да се направи в продуктова серия", казва още Мартин Ралчев.

Учените възнамеряват да подарят прототипа на своя робот за дезинфекция на някоя болница. Ако се намери производител, изобретението има шансовете да навлезе в широка употреба, тъй като цената му е едва около 400 лв.

Роботът е разработка на четиричленен екип от Института по роботика заедно с Центъра за компетентност QUASAR - доц. Август Иванов, акад. Чавдар Руменин, проф. Сия Лозанова и ас. Мартин Ралчев.

Снимка: БАН