Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2020 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов

/КРОСС/ Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов. Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя.

В 10 и половина в Градската градина пред Народния театър столичният кмет Йорданка Фандъкова ще открие изложба с документи и снимки от живота на Вазов, а след това към дома на писателя на столичната улица „Раковски" ще тръгне шествие с участието на актьори от трупата, интелектуалци и граждани, каза за „Хоризонт" Мирела Иванова, главен драматург на театъра:

„Шествието ще се спре пред театъра, пред дома на поета, където ще чуем детски изпълнения на две от най-красивите стихотворения - „Аз съм българче" и „Молитва". След това шествието ще продължи до паметника на Иван Вазов."

В 18 часа в Народния театър на специална церемония ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Веднага след това ще бъде показан документалният филм „Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев, а след прожекцията публиката ще види най-новия спектакъл в афиша на театъра „О, ти, която и да си...", посветен на жените, вдхновявали Вазов.

В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов", съвместно с общината.

Вазов живее в Пловдив от 1880 до 1886 година и пише „Епопея на забравените", „Немили-недраги", „Чичовци", стихотворенията „Българският език", „Новото гробище на Сливница", разказът „Иде ли?" и др.

Той е бил депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председателства Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука", а заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас", издават първото чисто литературно списание „Зора" и книгата „Българска христоматия".
Шествието ще потегли от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента ще бъдат поднесени венци и цветя.