Нов протест в Сърбия срещу мерките на властта за справяне с Covid-19
Секция: СВЯТ
09 Юли 2020 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов протест в Сърбия срещу мерките на властта за справяне с Covid-19

/КРОСС/ Втора вечер на размирици пред парламента на Сърбия. Демонстрантите, недоволни от начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията, хвърлиха факли по сградата на Скупщината в Белград. Според Б92 начело на протеста са представители на опозиционния "Съюз за Сърбия". Цяла нощ по улиците на сръбската столица дежурят патрули.

Телевизия Ен-1 съобщава за намеса на жандармерията и пострадали сред протестиращите. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, а част от протестиращите са ги замеряли с бутилки.

10 полицаи са пострадали при безредиците в Белград, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович. Състоянието на един от служителите на реда е тежко, обясни на брифинг министърът. Той отбеляза, че полицията е успяла да установи контрол, а през нощта по улиците на сръбската столица ще има патрули. Стефанович определи случилото се като опит за завземане на властта без волята на народа, без избори и без демократична процедура.

Опозиционният "Съюз за Сърбия" поиска "деполитизиране" на Кризисния щаб за коронавируса в страната, който според организацията е "дирижиран" от президента Александър Вучич. Съюзът настоя ръководството на полицията да освободи задържаните демонстранти и да поеме отговорност за вчерашните сблъсъци пред парламента.

Протести имаше по улиците на и на другите големи сръбски градове.

В Ниш недоволни хвърляха камъни по сграда на полицията и изпочупиха стъклата на няколко автомобила на силите на реда.