С голямо шествие Пловдив отбелязва годишнината от рождението на Иван Вазов
Секция: КУЛТУРА
09 Юли 2020 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С голямо шествие Пловдив отбелязва годишнината от рождението на Иван Вазов

/КРОСС/ С голямо шествие в Пловдив ще бъде отбелязана 170-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Шествието, което е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов" съвместно с Общината, ще тръгне от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента ще бъдат поднесени венци и цветя, ще бъде произнесени и слова за народния поет, който е и родоначалник на съвременната българска литература.

Припомняме, че от 1880 до 1886 година Иван Вазов живее и работи в Пловдив. Това е един от най-активните и силни негови периоди - депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука", заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас", издават първото чисто литературно списание „Зора" и книгата „Българска христоматия", чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори...

В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените", „Немили-недраги", „Чичовци", стихотворенията „Българският език", „Новото гробище на Сливница", разказът „Иде ли?" и др.