ЧЕЗ Разпределение е национален победител на най-значимите екологични награди в световен мащаб
Секция: ИКОНОМИКА
09 Юли 2020 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ЧЕЗ Разпределение е национален победител на най-значимите екологични награди в световен мащаб

Проектът на дружеството „Живот за птиците" грабна приза „Energy Globe"

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България е национален победител за България на най-значимите екологични награди в световен мащаб - „Energy Globe". Проектът на дружеството „Живот за птиците" впечатли престижното жури с изпълнените дейности и внедрени мерки за свеждане до минимум на неестествената смърт на застрашени птици, причинена от сблъсък с електроразпределителната мрежа.

Избран сред проекти със - според организаторите на конкурса - „завладяващи качество и разнообразие", „Живот за птиците" за пореден път оправда усилията на своя екип. Изпълняван съвместно с Българско дружество за защита на птиците, в неговите рамки експерти анализират кои са най-рисковите за птиците електропроводи, като определят и изпълняват необходимите мерки за тяхното обезопасяване.

Само за 2019 г. на територията на Западна България са монтирани 355платформи за повдигане на щъркелови гнезда, обезопасени са 459 стълба и са поставени 138 маркиращи елементи по мрежата. Работи се и за създаването на прототип за безопасен за птиците стълб, който ще бъде предоставен за ползване и от други оператори на електроразпределителни мрежи.

Световните награди за устойчивост "Energy Globe" днес са най-известното отличие в световен мащаб според проучване на американската агенция Arthur D. Little. През 2020 г. участници с 2500 реализирани проекта от над 180 държави се включиха в престижната надпревара. Могат да участват всички проекти, чиято кауза е защитата на околната среда. Категориите са Живот, Земя, Огън, Вода, Въздух и категория Младеж, ориентирана към бъдещето.