България катастрофира в челен сблъсък с пакета "Мобилност"
Секция: СВЯТ
09 Юли 2020 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България катастрофира в челен сблъсък с пакета "Мобилност"

/КРОСС/ Провали се последният опит на България да блокира в Европарламента окончателното приемане на пакета "Мобилност", който урежда правата и задълженията на превозвачите и шофьорите. С голямо мнозинство бяха отхвърлени и трите инициативи, които имаха за цел да попречат на новото европейско законодателство в сферата на транспорта.

Първата, която имаше за цел да отмени позицията на Съвета на ЕС за командироването на шофьори, бе отхвърлена с 469 срещу 218 гласа при 7 въздържали се. Втората, противопоставяща се на позицията на Съвета на ЕС за времето на шофиране, събра 524 гласа "против", 162 гласа "за" и 9 "въздържали се. Третата, предназначена да блокира позицията на Съвета на ЕС относно каботажа (правото на чужди превозвачи да извършват вътрешни превози в друга държава), бе отхвърлена с 513 гласа срещу 174 подкрепили я и 8 въздържали се.

Отделно внесените близо 60 поправки към основните текстове бяха отхвърлени до една. Тяхната цел бе да забавят процедурата, но светкавичното им отхвървяне с голямо мнозинство, показа, че са били безсмислени.

На България не остава друг ход, освен да продължи битката си срещу пакета "Мобилност" в Съда на ЕС координирано с други източноевропейски държави.