Гешев: Изнасянето на секретни документи се нарича политически шпионаж
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2020 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев: Изнасянето на секретни документи се нарича политически шпионаж

/КРОСС/Главният прокурор Иван Гешев коментира акцията в Президентството от Червен бряг, като намекна, че става въпрос вероятно за шпионаж. По думите му няма нищо странно в операцията. Става въпрос за изнасяни секретни документи, които после някакси са се оказали в касата на съветника. Съвсем нормално е да се види какво има в тази каса, смята Гешев.

„Един от тях е извадил секретни документи пред съда, които нерегламентирано са изнесени от Държавна агенция разузнаване и казва, че си ги е намерил в касата. Намерени са интересни неща и в други лица, има две лица под домашен арест. В едното е намерена чувствителна информация, касаеща държавна агенция разузнаване. Ние имаме проблеми със законодателството. Това, което ви описвам, дали е престъпление, или не, ще реши съдът. Но в едни други държави, като САЩ, това се нарича политически шпионаж, но у нас няма такъв текст", заяви още Гешев. Той призова депутатите да намерят правни механизми, които ползват Германия, Франция, Италия за борба с мафията.

"Единственото, което ще кажа е на президента, защото той отправя някакви призиви към прокуратурата, аз ще му отговоря - когато той седне със себе си и да се изясни коя от двете тези поддържа - едната отпреди седмици, че не вярва на прокуратурата, а сега призовава да разследваме.

Да се изясни и когато стане ясно със себе си, ние ще му отговорим. Прокуратурата не се притеснява да разследва нито Доган, Пеевски, Борисов, помните как извършихме действия в министерството на екологията, ГДБОП", заяви още Гешев.

Попитан за акцията на Христо Иванов, главният прокурор му пожела успех в опита да се прави на щурмовак и дори допусна, че бившият правосъден министър може да си направи коалиция с Волен Сидеров.