Евдокия Асенова: Включването на 4-годишните деца в предучилищното образование не трябва да е задължително
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2020 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евдокия Асенова: Включването на 4-годишните деца в предучилищното образование не трябва да е задължително

/КРОСС/ „Включването на 4-годишните в предучилищното образование не трябва да бъде задължително". Това заяви народният представител от "БСП за България" Евдокия Асенова относно Закона за училищното и предучилищното образование.
Асенова посочи, че промените, които управляващите предлагат, част от които е включването на 4-годишните деца в задължително предучилищно образование, са важни за ранното детско развитие: „Доброто й прилагане би могло да намали ранното отпадане от училище, да бъде подкрепа за работещите родители и да спомогне за овладяване на българския език за деца, за които той не е майчин. Въпросът е дали образователната система може да изпълни това предизвикателство. Имаме ли достатъчно подготвени учители и адаптирани учебни програми? Може ли предлаганата мярка да бъде приложена навсякъде?", попита социалистът. Тя заяви, че няма обществен консенсус за политиката, която управляващите предлагат днес. „Потвърждение на това са и отрицателните становища, които са внесли родители, родителски организации и общественият защитник.", завърши Евдокия Асенова.

Ирена Анастасова: Без ежедневието в училище, не може да има истинско обучение
„Преди 4 години влезе в сила ЗПУО. До момента, за 4 години действие, имаме 13 промени. Няма спор, че системата на образование се нуждаеше от реформа и законът беше приет с тази цел. Въпросът е има ли изобщо истинска реформа и постига ли се основната цел - качествено образование? На този етап - не виждам особено основания за позитивен извод." Това заяви народният представител от „БСП за България" Ирена Анастасова.
Тя поясни, че предучилищното образование е задължително за 5 и 6-годишните деца, но не всички от тях посещават детска градина: „Защо мислим, че това ще проработи и за 4 годишните?" Анастасова бе категорична, че са нужни са осезаеми стимули за включване на всички 4-годишни деца в детските градини.
Относно предложението за въвеждане на задължителен процент часове дистанционно обучение, народният представител изрази безпокойство от мненията, които твърдят, че вече не можем да се върнем към традиционното образование и че най-доброто, на което можем да се надяваме, е хибридното образование - част от часовете присъствени и част - дистанционни. „Това ли е философията на МОН? Ако е така - кажете го открито, а не се опитвайте да го прокарате през задния вход", заяви Анастасова. Тя подчерта, че е против дистанционното обучение, защото според нея расте асоциално поколение:" Общността формира бъдещия човек, а не изолацията. Без ежедневието в училище, не може да има истинско обучение, а да не говорим за възпитание. Това не става през екраните.", бе категорична Ирена Анастасова.

Веска Ненчева: Предложенията в образователната система хвърлиха в недоумение обществото
„Отново народните представители са поставени в ситуация да повторят порочния модел от приемането на закон: приемаме нормите преди да са създадени добри условия за тяхното действие. Резултатът е компрометиране на закона, на идеите, които той съдържа, както и на резултати в обучението, които не задоволяват." Това заяви народният представител Веска Ненчева.
Тя подчерта, че отново се повтаря лентата с проявена липса на компетентност, липса на желание за задълбочен анализ, както и за съобразяване с общественото мнението, мнението на учителите, директорите и родителите.
„Тези предложения хвърлиха в притеснение и недоумение образователната система.От месец различни говорители се опитват да представят новите промени и колкото повече расте старанието в обясненията, толкова повече въпроси изникват по предлаганите текстове", каза Ненчева. Тя изрази надежда между първо и второ четене на закона да се даде повече яснота, като подчерта, че дистанционното обучение в България крие риск и посочи, че 11% от учениците са без технически устройства и интернет.