Готвят законодателно пълна забрана за строителство в 100-метровата зона по брега
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2020 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готвят законодателно пълна забрана за строителство в 100-метровата зона по брега

/КРОСС/ Управляващите готвят промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с която да се забрани напълно строителството в 100-метровата зона, прилежата на морския бряг.

Тази тема е била обсъждана на коалиционен съвет, стана ясно от думите на шефката на екокомисията в парламента Ивелина Василева.

"Беше взето решение, подготвяме текстове за изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които ще наложим забрана на строителството в зона А. Това е 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство", обясни Василева.

Какво ще стане обаче с обектите, които вече са построени, било тема, която се обсъжда.

Василева посочи още, че няма да бъдат подкрепени предложенията на Валери Симеонов и група народни представители в Закона за биологичното разнообразие.

"Що се отнася до основното тяло на законопроекта, внесен от Министерски съвет, аз имам ангажимента да започна незабавни консултации с ЕК. Нашите консултации ще имат формата на предварителна процедура на съгласуване на текстовете на законопроекта спрямо изискванията на европейското законодателство. С това искаме да гарантираме пред цялото общество, че ще бъдат подкрепени и приети текстове само и единствено, ако те в пълнота съответстват на изискванията на европейското законодателство", обясни тя.