Проф. Костов: Управляващите трябваше да чуят алтернативните мнения, преди да отворят стадионите
Секция: Здраве
10 Юли 2020 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Костов: Управляващите трябваше да чуят алтернативните мнения, преди да отворят стадионите

/КРОСС/ "Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред и не могат да реализират труда си. Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения, преди да разрешат публиката на стадионите, а не днес да връщат ограничителните мерки". Това коментира пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса, във връзка с новия рекорд на новозаразени в страната. По думите му в последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%.

"Това означава, че имаме вече една по-висока вълна, но това не трябва да е тревожно и да изпадаме в паника. Това е процес, който се очакваше", обясни проф. Костов.

В предаването "Преди всички" пулмологът беше категоричен, че трябва да се отнасяме по-сериозно към опасността от вируса, който е между нас.

"В момента капацитетът на болниците не е запълнен", заяви професорът и добави, че не може да се говори за претоварване на здравната система.

Според проф. Коста Костов не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверен:

"Зависи кога е направен. В първите два-три дни от заразяването неговата чувствителност е 30%. Ако бъде направен при един инфектиран след 14-ия ден, той може да бъде позитивен, но съвсем не означава, че има вирус, който е способен да осъществи инфекция при друг".

Пулмологът посочи, че характерното за епидемията от Covid-19 е голямото количество безсимптомни пациенти и способността на една част от инфектираните да пренасят заразата.