Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов
Секция: КУЛТУРА
10 Юли 2020 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов

/КРОСС/ Двама са лауреатите на първата годишна награда „Иван Вазов" за духовен принос - писателят Антон Дончев и дългогодишният директор на НГДЕК Гергина Тончева. Имената им бяха обявени на церемония в Народния театър на 9 юли, навръх 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов", каза акад. Антон Дончев.

Носителите на наградата „Иван Вазов" бяха определени от Фондация „Основа-та", чийто председател е акад. Дамян Дамянов. Гергина Тончева не присъства на събитието и от нейно име наградата прие ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, възпитаник на НГДЕК.

Проф. Анастас Герджиков прие наградата за Гергина Тончева. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Най-големият изследовател на вазовото творчество - Милена Цанева, получи най-високото отличие на БАН - почетния знак „Марин Дринов".

„Вазов поема на плещите си това, което трябва да е задача на едно цяло поколение. Той поиска да превърне националното ни самосъзнание в национално самочувствие", каза Цанева пред публиката, отбелязвайки, че Вазов е първият професионален писател, който създава не просто литература, а българознание.

Проф. Милена Цанева с почетния знак „Марин Дринов". Снимка: Божидар Марков/Народен театър

След церемонията бе прожектиран документалният филм „Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев. В него са направени възстановки на ключови събития от историята на Народния театър с участие на актьори от трупата, в образа на Иван Вазов се превъплъщава Валентин Танев.

Вечерта приключи с премиерното представление „О, ти, която и да си...", постановка на Бойка Велкова. Спектакълът е лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Вазов, създаден за 170-годишнината от рождението на народния поет.