Пакетът "Мобилност" сегментира пазара безпрецедентно
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юли 2020 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пакетът "Мобилност" сегментира пазара безпрецедентно

/КРОСС/ Ние сме дълбоко разочаровани от вчерашното гласуване на пакета "Мобилност". Основният довод той да бъде приет в сегашния му вид е да не се губи време, въпреки че пакетът не е завършен, каза в Сутрешния блок на БНТ Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Той отбеляза, че приемането на пакета се случва след като Еврокомисията въведе "зелените коридори", които улесниха транспортния бранш и доставката на стоки от първа необходимост.

"Тоест в един момент ние наблюдаваме облекчаване на мерките за движение, а в следващия наблюдаваме приемането на мобилен пакет преждевременно", продължи Рашков.

По думите му притеснително е, че "самата Еврокомисия, която въведе пакета на първо време, вчера се обяви против гласуването в парламента".

"Вчерашното гласуване е много тежък удар и подкрепа на евроскептицизма, който продължава да вилнее в Европа. То показа ясно, че държавите със силна икономика, могат да наложат волята си, независимо дали тя има икономическа логика или не", заяви той.

Според Рашков "това е опасен популистки елемент, които при всички положения не подкрепя единния пазар".

"Ние призовахме от самото начало за пакет, който регулира правилно нашата индустрия и работи за всички държави в Европа. Ние не наблюдаваме това в момента. Ние наблюдаваме приемането на пакет, който сегментира пазара безпрецедентно", обобщи той.