Днес е Денят на тишината
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Юли 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Денят на тишината

/КРОСС/ „...Когато спорите помежду си, не позволявайте вашите сърца да се раздалечават, не казвайте думи, които ще ви отдалечат един от друг, защото ще дойде ден, когато разстоянието между вас ще стане толкова голямо, че няма да можете да намерите обратният път..."

Това са думи на индийския духовен учител Мехер Баба, мълчал повече от 40 години, в чест на който някои отбелязват 10 юли като Ден на тишината.

Мехер Баба (1894-1969) е използвал често фразата Don't worry, be happy, за да вдъхва кураж на последователите си. Тя вдъхновява и американския музикант Боби Макферин, който през 1988 г. създава световноизвестния хит Don't worry, be happy.

Учението на Баба е построено на теорията, че светът е илюзия и съществува само Бог, а всяко живо същество представлява върховния творец, който преминава през различни форми, за да достигне крайната точка, в която осъзнава божествеността си. Индиецът е известен и с това, че замълчава от 1925 г. и запазва пълно мълчание до края на дните си. Той контактува с хората чрез посочване на букви от азбуката и с жестове.

И днес по света има хиляди курсовете за медитация и други практики, включващи мълчание - за ден, седмица или повече.

Без да сме толкова крайни, се отдаваме на смирение, тишина, съзерцание, за да постигнем хармония и да сме по-умиротворени - поне за ден.