Президентският секретар Пламен Узунов получи обвинение
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2020 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентският секретар Пламен Узунов получи обвинение

/КРОСС/ Специализираната прокуратура тази сутрин е повдигнала обвинение на президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов, съобщи адвокатът му Емилия Недева, цитирана от БНР.

От няколко седмици прокуратурата последователно оповестява негови чатове с бизнесмена Пламен Бобоков, в които става дума за посланически назначения, търсещи помилване на затворници и съдбата на либийския кораб "Бадр". Собственикът на „Приста ойл" беше задържан за трети път. Узунов и Бобоков са разследвани по дело за престъпно сдружение за търговия с влияние.

Днес се очаква да бъде привлечен към наказателна отговорност и съветникът на президента по сиурността Илия Милушев. Той е задържан за 24 часа след вчерашната безпрецедентна спецакция на прокуратурата в президентството, където бяха претърсени кабинети. Милушев е разследван по дело на военната прокуратура за разгласяване на държавна тайна.

От държавното обвинение съобщиха, че първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване". Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация. По-късно ДАНС отне достъпа на Милушев до класифицирана информация до ниво "Строго секретно".

Днес президентският съветник беше доведен във Военно-окръжна прокуратура в София.