Инвалидните пенсии ще се изплащат без прекъсване
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юли 2020 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвалидните пенсии ще се изплащат без прекъсване

/КРОСС/ Няма да има прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Още следващата седмица парламентът ще гласува удължаване с два месеца на ТЕЛК-решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка.

Това увери председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

На брифинг в Народното събрание Даниела Дариткова увери, че няма да има ощетени граждани и Народното събрание ще предприеме необходимите законодателни промени до дни:

"Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарна зала и ще се даде възможност да се удължат ТЕЛК-овите решения за трайна нетрудспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение, изънредната епидемична обстановка, с два месеца".

Промените ще бъдат прокарани през закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като ще позволят да няма прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Социалният министър Деница Сачева уточни, че става дума за около 5000 души и обърна внимание:

"Решенията са с два месеца след изтичането на епидемичната обстановка, тоест няма да се слага конкретна дата, за да може независимо от това какви решения ще е нужно да се вземат динамично, този текст да важи. Националният осигурителен институт ще има готовност веднага в момента, в който има нормативното основание и текста е публикуван в Държавен вестник, хората да могат да получат своите пенсии до края на месец юли".