ЕК не желае да коментира събитията в България
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юли 2020 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК не желае да коментира събитията в България

/КРОСС/ Европейската комисия отказа да коментира събитията в България от последните дни. "Не коментираме отделни случаи и коментари", заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос как Комисията разглежда задържането на служители от администрацията на президента и обвиненията на държавния глава спрямо прокуратурата, предаде БТА.

"Няма какво да кажем", заяви говорителят.

Позицията идва, след като евродепутатът Елена Йончева сигнализира Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България.

До медиите беше изпратена позицията на Йончева, която призовава "Европейската комисия да се намеси за случващото се в България през последните месеци".

"Журналисти се уволняват, опозиционни политици са подложени на медийна екзекуция. Прокуратурата е използвана като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система. Властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже. Вече година тук, в Европейския парламент говоря за това, което се случва в България. Но да надигнеш глас е само началото. Настоявам не само да бъдем чути. Европейският парламент трябва да действа. Призовавам да поканим в ЕП българския президент Радев. Неговият глас трябва да бъде чут тук. И да действаме", пише в позицията на Йончева.

Тя е внесла писмен въпрос за състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането е било отправено до Европейската комисия и подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша, съобщават от екипа на евродепутата.