Илия Милушев бе пуснат на свобода срещу 20 000 лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2020 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илия Милушев бе пуснат на свобода срещу 20 000 лева

/КРОСС/ Съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Агенцията по разузнаване. Обвинението му е повдигнато след 4-часов разпит, като от прокуратурата му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Това съобщи пред журналисти неговият адвокат Атанаска Каракашева.На влизане във Военната прокуратура по-рано днес той заяви, че се чувства идеално.

Илия Милушев беше задържан вчера във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна. Първоначално той е бил свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване". Според агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Президентският съветник е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрацията на президента. Това наложи извършването на действия по разследвания и в сградата на "Дондуков" 2 вчера.

По същото разследване е бил арестуван и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване", както и други двама, на които им е била наложена мярка "домашен арест".

Вчера от ДАНС обявиха, че Илия Милушев е лишен от достъп до документи с ниво "Строго секретно", а на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов, който също беше задържан, е връчен отказ за достъп до класифицирана информация.

Узунов вече е обвиняем за търговия с влияние