Японското лекарство Фавипиравир се провали срещу COVID-19
Секция: Здраве
10 Юли 2020 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японското лекарство Фавипиравир се провали срещу COVID-19

/КРОСС/ Клиничните изпитания в Япония на лекарството за грип Фавипиравир показаха, че е неефективно при лечението на новия коронавирус, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Значителна разлика в резултатите от лечението на коронавирус при пациентите, приемали фовипиравир, и тези, които не са го използвали, не е установена.

В клиничните изпитания на здравния институт Фуджита (префектура Айчи) са участвали около 70 души. Авторите на изследването допускат, че ако броят на участниците е бил по-голям, е възможно и резултатите да са били различни. Броят на заболелите в Япония обаче рязко е намалял по време на изпитанията.

Фавипиравир е разработен от японската корпорация "Фуджифилм холдингс" . Първоначално е било планирано клиничните изпитания да приключат през май, но тестовете, в които са участвали няколко медицински институции, се забавят.

Поради страничните ефекти, лекарството не се продава свободно на пазара, но японското правителство поддържа запаси в случай на грипна епидемия. Фавипиравир се използва ефективно за борба с ебола.

Изпитания на фавипиравир се правят в още най-малко 25 държави по света.