Калоян Паргов: Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина
Секция: Интервюта
11 Юли 2020 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
  Калоян Паргов: Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина

Битката с ГЕРБ може да бъде спечелена само, ако покажем на обществото нова политическа и обществена етика, заяви лидерът на столичните социалисти

/КРОСС/ Правата на всеки човек са накърнени, когато правата на един от нас за заплашени. С тези думи председателят на БСП - София Калоян Паргов започна доклада си пред делегатите на XIV Конференция на Градската организация на БСП в София.

"Провеждаме я в изключително сложна обстановка на открити и нарастващи граждански протeсти срещу арогантността и властовия произвол на управлението. Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина", заяви Паргов и допълни, че търпението на почтените граждани, на народа е изчерпано. "Настояват за промяна и я очакват. Искат справедливост и възмездие", посочи той.

„Управлението на ГЕРБ вкара страната ни в стопанска безпътица и социална безнадеждност. Държавността се разпада. Обезличават се институциите и се обезсмисля съществуването им", каза Калоян Паргов.

По думите му през отчетния период БСП е направила съществен напредък по отношение на възстановяване на влиянието и позициите си в политическия живот на страната. „Със своята работа и резултати Градска организация има съществен принос за този резултат", изтъкна лидерът на БСП - София.

Той посочи, че БСП постигна високи резултати на всички проведени избори през отчетния период, като отбеляза като емблематична победата на президентските избори на Румен Радев и Илиана Йотова. Припомни удвоения брой депутати и увеличения брой евродепутати, от които голямата част са от Софийската организация на БСП.

Калоян Паргов се спря и на резултатите от местните избори в София, като ги определи като много добри. Повече от двойното увеличение на общинските съветници от 7 на 15 и двама районни кметове - на „Изгрев" и „Младост". „На втория тур кандидатът, подкрепен от нас - Мая Манолова, получи, безпрецедентните за периода на прехода 189 186 гласа или 45,13% от вота. Силният резултат се дължи на единството в ляво, което успяхме да постигнем зад кандидатурата ни за кмет", каза председателят на БСП - София.

"Понастоящем представителите ни в градския парламент са влиятелна група. Решителният отпор и противодействието ни срещу порочното управление на ГЕРБ в столицата срещат подкрепа и дават резултати, заяви Паргов и допълни: Все по-често нашите действия се сливат с гражданските инициативи и протести в битката за повече справедливост, за по-добри условия на живот на хората, срещу кражбите и корупцията на управляващите".

Той заяви, че БСП укрепва все по-видимо авторитета си и печели уважението на гражданите в София. „Поставихме ГЕРБ и кмета Фандъкова в обяснителен режим и отбранителна позиция", изтъкна председателят на групата на социалистите в СОС.

Калоян Паргов отбеляза, че организационното състояние на Градската организация на БСП през отчетния период е стабилно."Софийската организация е стълб на единство в страната", каза той.

„Колкото и да ни обнадеждават тези резултати, ние не успяхме да постигнем основната си политическа цел - да свалим ГЕРБ и нейния едноличен владетел Бойко Борисов от политическата власт", посочи Паргов.

По думите му България и българите изглеждаме като изпаднали в безвремие, загубили ориентири и надежда за строителство на модерна и социална държава.

„Най-страшното последствие от ставащото е, че ставаме свидетели на постепенното изчерпване на националния дух на българите, на вярата в силата на нацията и в нейната държавност", изрази тревогата Калоян Паргов.

„Кризата засяга с особена сила София, нашата икономика, нашите съграждани. Тук се усещат най-силно икономическите и социалните сътресения", коментира той и ситуацията в столицата. „На фона на всичко това непрекъснатото самаохвалство на управляващите и лично на премиера Борисов изглеждат нелепо и цинично", заяви председателят на БСП.

По думите му днес политическата левица в световен мащаб е изправена ред предизвикателството да намери нови стратегии за отстояване на мястото си в политическата действителност. „Като част от традиционната левица ние се нуждаем от яснота по три въпроса: кого защитаваме, за какво се борим и как да комуникираме идеите си", счита Паргов.

„За левицата идва време за смели съюзи и нови ясни идеи, промотирани по умен начин пред обществото. Ако тази възможност бъде пропусната, за години напред рискуваме да останем в плен на фрагментирани правителства които се опитват, но не са в състояние да решат социалните проблеми", счита той.

„БСП може и трябва да победи ГЕРБ", каза Паргов и допълни, че критиката към управлението трябва да се съчетава със собствена ярка политическа идентичност. „Често се вкарваме сами в мисленето и действието на управляващите и „гледаме дърветата, без да виждаме гората", заяви той.

„Днес силата на БСП е и в стойността на моралните ѝ ценности. Битката с ГЕРБ може да бъде спечелена само, ако покажем на обществото нова политическа и обществена етика", каза в заключение Калоян Паргов.