"Мистерията на българските гласове" пуска нов мини албум
Секция: КУЛТУРА
11 Юли 2020 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Мистерията на българските гласове" пуска нов мини албум

/КРОСС/ От 15 юли на българския пазар се появява новият миниалбум (EP- Extended Play на английски език) "Шандай Я / Станка" на прочутия в цял свят български женски хор "Мистерията на българските гласове".

Световната премиера на продължението на изключително успешния проект на хора "БууЧииМиш" от 2018 г. с участието на звездата от "Dead Can Dance", австралийката Лиса Джерард, се състоя на 17 април 2020 г., но поради извънредното положение у нас българската премиера бе отложена за лятото.

Миниалбумът се състои от 7 записа и ще е наличен както на компактдиск, така и на винилови грамофонни плочи в два варианта - класическо черно и в лимитирана версия в зелен цвят, от която са произведени само 300 бройки за цял свят.

По данни на чуждестранния лейбъл на албума "Prophecy Productions", в чужбина лимитираната версия в зелено вече е изчерпана, но продуцентът и български издател на албума "Шуберт Мюзик Пъблишинг" уверява родните фенове, че малки количества от същата плоча ще бъдат пуснати у нас от книжарници "Сиела", които разпространяват албумите на хора. Съдържанието ще бъде достъпно и в дигиталните музикални платформи.

Заглавната песен на мини албума, "Шандай Я", e включена в две различни версии - в нов вариант и в познатия от албума "БууЧииМиш". Изцяло нови и непубликувани до този момент са две заглавия. В "Зайди слънце" участват солистката на хора Виолета Маринова и световният шампион по бийтбокс Александър Деянов - SkilleR. Нова е и "Rite of Passage", която в оригиналния си вариант е включена в албума "Hiraeth" на перкусиониста Дейвид Кукерман и Лиса Джерард.

Разликата е, че в "българската" версия на песента има и хорово изпълнение. "Rite of Passage" първоначално влиза в плейлиста на концертната програма на хора по представянето на албума "БууЧииМиш", но поради големия интерес и положителните отзиви на публиката за тази песен, продуцентите на албума решават да я издадат.

"Публиката реагира толкова възторжено на новата версия на "Rite of Passage", че ни хрумна идеята тя да бъде записана и издадена. Много често след концерти зрители идваха и питаха дали заглавието и включено в албума "БууЧииМиш", споделя Бояна Бункова от "Шуберт Мюзик".
Подобна е историята и със "Зайди слънце". Това също е песен, която еволюира по време на концертите, където се изпълнява в дует между солистката Виолета Маринова и бийтбоксъра SkilleR. За целите на албума е добавен и хорът, като музикалният продуцент и композитор Петър Дундаков прави аранжимента.

Песните "Станка", "Моме маленко" и "Рано ранила" са от "БууЧииМиш", но в новия миниалбум могат да се чуят в нови, различни версии, "Станка" е с добавена хорова партия, "Моме маленко" е представена в кратка версия без интродукция, а "Рано ранила" е със соло на гъдулка."