Днес е балотажът на президентските избори в Полша
Секция: СВЯТ
12 Юли 2020 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е балотажът на президентските избори в Полша

/КРОСС/ Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в Полша. Един срещу друг се изправят сегашният президент Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

По време на първия тур, който се състоя на 28 юни, досегашният президент Анджей Дуда - подкрепян от управляващата консервативна партия „Право и справедливост", успя да събере 43,5 процента от гласовете. А кметът на Варшава Рафал Тшасковски - от центристката опозиционна партия „Гражданска платформа", 30,5 на сто подкрепа, припомнят от Франс прес.

Социолозите обаче очакват Тшасковски да привлече още гласове днес - на втория тур, и то голяма част от тези, които бяха дадени за останалите 9 кандидати от първия тур. Според два сондажа от петък, либералният кандидат може да победи със съвсем малка преднина настоящия държавен глава. А според трети - Дуда може да получи 53 процента от гласовете срещу 47 на сто за кмета на полската столица, допълват от агенцията.

Това е бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на двете партии, отбелязват от ДПА.

От агенцията припомнят и че вотът в Полша трябваше да се състои на 10 май, но беше отложен заради пандемията от Covid-19. В разгара й властите се опитаха да приемат закон за дистанционно гласуване по пощата, който срещна много критики. Затова беше приет компромисен закон за гласуване на смесен принцип: по традиционния начин - с избирателни секции, и по пощата - за хората, поставени под карантина, и за всеки предварително подал заявление.