Проф. Ал. Маринов: Мутризацията на управлението е видима
Секция: Интервюта
12 Юли 2020 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ал. Маринов: Мутризацията на управлението е видима

/КРОСС/ "Мутризацията на управлението е видима", заяви пред БНР проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет при президента. Той уточни, че става дума за манталитет на упражняване на властта, а не толкова биографична характеристика, макар че, според него, и такива хора има във властта.

"Множество факти, свидетелства и материали, които го доказват. След като държавата може да се управлява с такива способи и народът може да се ограбва по такъв начин, значи преходът не е приключен. Всичко това, според мен, искат гражданите да приключи. Това означава изразът "Мутри вън", обясни проф. Маринов и добави, че мутрите са лица, а мафията е начин на организация на властта - срастване на престъпността с властта.

В предаването "Неделя 150" той заяви, че обединението на нацията трябва да е около ценности и основни правила на съвместното ни съществуване, които са записани в Конституцията:

"Именно погазването на върховенството на правото, на отговорностите и правомощията на институциите предизвика гнева на гражданите. Гражданите не излязоха, за да защитават личността Румен Радев. Те видяха в "нашествието на варварите" смъртна заплаха срещу конституционния ред и демокрацията в България". Според него прокурорска акция в сградата на президентството е демонстрация на груба сила, "израз на убедеността на главния прокурор, че над него е само Бог".

По думите на председателя на Стратегическия съвет при президента независимостта на съдебната власт се разбира "от някои хора" като възможност за безконтролно нарушаване на Конституцията и законите на страната:

"Не може да има власт с такава независимост, която да я поставя над Конституцията и законите на страната".

Проф. Маринов заяви, че липсата на достатъчно доказателства е причина президентът Радев да не поиска оставките на съветниците му, които са разследвани от прокуратурата.