Ново облекчаване на мерките срещу Covid-19 в Кипър
Секция: СВЯТ
12 Юли 2020 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново облекчаване на мерките срещу Covid-19 в Кипър

/КРОСС/ От днес в Кипър е в сила ново облекчаване на въведените ограничителни мерки срещу коронавируса, което се прави заради много добрата епидемична ситуация. Страната трайно отчита нула или по 1-2 случая дневно на новозаразени, повечето от които са внос от чужбина.

Облекченията от днес засягат масови събирания в домове, обществени пространства, заведения за обществено хранене, съобщи Министерството на здравеопазването.

Увеличава се разрешеният максимален брой хора, които могат да присъстват заедно на социални събития в домове и на обществени места. За открити площи вече се допускат до 250 души при 150 досега, а за вътрешни помещения промяната е от 75 на 100 души. Не се разрешава едновременно масово събиране на открити и закрити площи.

Максималният брой хора, които могат да бъдат обслужвани в ресторанти, кафенета, пицарии, се увеличава до 250 души на открито, на закрито остава изискването за до 100 души.

В същото време продължава да действа разпоредбата за осигуряване на площ от 3 кв. метра на човек за вътрешните помещения на заведенията и 2 кв. метра за откритите им площи.

От 22 август до 15 септември на сватби и кръщенета могат да присъстват най-много 350 празнуващи.

Провеждането на концерти, фестивали, панаири и други масови прояви ще бъде разгледано допълнително, но се очаква те да бъдат разрешени след 1 септември.

Вече месец Кипър отчита нула или по 1-2 случая дневно на новозаразени с коронавирус, като почти всички са свързани с пътувания и завърнали се от чужбина.

Мерките, предприети на летищата в Кипър за предотвратяване на разпространението на заразата, са едни от най-тежките в Европейския съюз, заяви здравният министър Константинос Йоану.