Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени
Секция: СВЯТ
12 Юли 2020 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени

/КРОСС/ Иконите в катедралата "Света София" ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство.

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконине, Калин съобщи, че "ще останат "недокоснати" за гледане на хора от всички вероизповедания".

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на "Света София", която 86 години работи като музей, в джамия, "има подкрепата на всички партии в Турция".

"Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии - и опозиционните, и на републиканската партия", допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено" с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на "Света София" - не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.