Среща за диалога "Белград - Прищина" ще се проведе в четвъртък в Брюксел
Секция: СВЯТ
12 Юли 2020 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща за диалога "Белград - Прищина" ще се проведе в четвъртък в Брюксел

/КРОСС/ Диалогът между Белград - Прищина, който беше прекъснат преди близо две години, ще продължи. За това се договориха страните по двустранните отношения.

Следващата среща ще бъде физическа и ще се състои в Брюксел в четвъртък.

Виртуалната среща на върха се проведе с посредничеството на ЕС. В нея участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти.

Специалният представител на ЕС за диалога между двете страни Мирослав Лайчак съобщи за постигнато съгласие по основните елементи. Без да дава повече подробности, той допълни, че преговарящите страни са се договорили и за дневния ред на следващата среща.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ЕС ще посредничи за намиране на всеобхватно, окончателно и правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

„Отсъствието на решение спира развитието и на двете страни. Знаем, че този процес не е лесен и никога не е бил, но е наложително да се работи за мир и просперитет в името на общото ни бъдеще".

Отношенията между Белград и Прищина се изостриха, след като Косово въведе мита от 100 процента върху вноса на стоки от Сърбия с мотива, че това е в отговор на лобирането от нейна страна срещу международното му признаване. Това блокира преговорите на двете страни за присъединяване към ЕС, тъй като от Общността настояват те първо да решат проблемите помежду си.