Италиански вирусолог: Епидемията в Италия приключи
Секция: СВЯТ
13 Юли 2020 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италиански вирусолог: Епидемията в Италия приключи

/КРОСС/ Епидемията от COVID-19 в Италия приключи. Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи експертът по инфекциозни болести Матео Басети, директор на Клиниката по инфекциозни болести в Генуа.

Италия отдавна не е в челото на класацията по случаи на коронавирус. Ако допреди месец беше в първата тройка, то сега страната е спаднала до 13-то място в света с общо 242 827 случая на коронавирус, от които близо 195 хиляди са се излекували. Над 35 хиляди са жертвите на заразата.

"Всеки, който следи епидемиологичната ситуация в Италия, може да си помисли, че все още сме в разгара на коронавирусната епидемия. Всички новини започват с ежедневни доклади за броя на заразените и хоспитализираните. Но това е грешно впечатление. Епидемията от COVID-19 приключи и това може да се види от числата: преди два месеца имахме 4000 пациенти в интензивно лечение, а днес в страна с над 60 милиона жители, имаме само 60 настанени в интензивни отделения", казва д-р Басети.

Основните критики на специалиста са насочени към властите, които ежедневно съобщават статистика с новозаболели случаи, без да се отчита колко от тях са напълно асимптоматични, колко са хоспитализирани, и колко са с придружаващи заболявания.

"Не трябва да се пренебрегват положителните статистики на излекуваните пациенти, които напълно са се възстановили от инфекцията. Вместо да плашим гражданите с броя новозаразени, трябва да им представяме реално данните за болестта", смята експертът./