Томислав Дончев: Кабинетът няма да подава оставка, надявам се протестите да родят водач
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юли 2020 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томислав Дончев: Кабинетът няма да подава оставка, надявам се протестите да родят водач

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството не обмисля да подава оставка заради започналите от миналата седмица протести срещу властта и главния прокурор. Той подчерта, че подхожда с уважение към недоволството, и допълни, че се надява гражданската енергия да не се разпилява, а да роди водач, който да постави искания.

Протестите в центъра на София започнаха преди четири дни и бяха провокирани от показното влизане на прокуратурата в президентската администрация в четвъртък, когато секретар и съветник на президента бяха арестувани. Акцията беше в рамките на течащо отдавна - по думите на главния прокурор - разследване, но съвпадна с искането на Румен Радев да бъде свалена държавната охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на бизнесмена и депутат от партията Делян Пеевски. От вчера митинги има и в други градове на страната.

"Оцеляването не може да бъде цел, не може да е мисия", коментира в интервю за "Нова телевизия" Томислав Дончев, но уточни, че в момента няма ситуация, в която да се налага оттегляне, а правителството има множество задачи за изпълнение.

Помолен да направи сравнение с правителството на Орешарски, срещу което през 2013 г. имаше масови протести заради избирането на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), той отговори така: "Това беше правителството, което управляваше на инат, ние не сме в подобна ситуация."

Дончев коментира, че гледа с респект на правото на гражданите на площада да не харесват управлението. Той обаче изрази надежда енергията на протеста да се катализира и там да се появи водач, който да постави искания. "Болно ми е когато тази гражданска енергия се разпилява", каза той. По думите му излизането на хората показва, че "всички политици, в това число и ние, в годините назад не сме си свършили работата". Той определи като "странен жанр" организирането на протест в подкрепа на действащо правителство, но обясни, че е имало повод - приемането на България в чакалнята на еврото.

Дончев даде да се разбере, че ГЕРБ не обмисля вариант за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент, и уточни, че е силно скептичен към подхвърляните идеи за експертен кабинет, защото в такива конфигурации не е ясно кой носи политическа отговорност. Той повтори тезата на премиера Бойко Борисов и че сегашната коалиция е единствената възможна управленска конфигурация, която този парламент може да роди.