Панихида за 22 години от кончината на дядо Панкратий отслужи възпитаникът му Киприан
Секция: Православие
13 Юли 2020 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Панихида за 22 години от кончината на дядо Панкратий отслужи възпитаникът му Киприан

/КРОСС/ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в митрополитския храм „Св. Димитър", гр. Стара Загора, в памет на блаженопочиналия дядо Панкратий. В нея участваха свещенослужители от цялата епархия.

Бог открива пътя на митрополит Киприан към дядо Панкратий в ранна детска възраст, когато той расте в храм „Света Троица" в град Казанлък при архиерейския наместник отец Петко Мотев.

Вчера, Неделя след Петдесетница. Св. мчци Прокъл и Иларий. Правед. Вероника. Преп. Паисий Светогорец, в храм „Св. Панкратий епископ Тавроменийски" - с. Зимница, Казанлъшка духовна околия, беше отслужена св. Божествена Златоустова литургия.

 

 

Митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 година, основно образование получава във Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски" и в първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската правослана църква под председателството на митрополит Паисий Врачански, на 15 февруари 1949 г., Пенчо Дончев е постриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод, е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.

По молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия, а в последствие е ръкоположен за велички епископ и назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 година Светият синод единодушно избира за старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички. Той основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение" и съдейства за издаване на вестник и списание. Провъзгласен е за „почетен гражданин на Стара Загора".

В 1990 година Митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155 мъглижки избирателе район в 7-то Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 година отказва да подпише конституцията, изработена от събранието. Умира на 16 юли 1998 година в Стара Загора. Погребан е зад олтара на катедралния храм „Свети Димитър".